WXII: de soundtrack van een streek

Vertellen is mijn stiel. En mijn passie.

Ik vertel vooral over mijn passie.
De Westhoek, de grensstreek, … de verhalen druipen er met dikke druppels af. En het is er mooi. Zelfs nu in deze donkere periode, als de wolken zich over de grond slepen, de gure wind door de kale bomen huilt en alle leven zich verstopt.

Maar soms schieten woorden te kort. Soms krijg ik het niet verteld. Dan neem ik de mensen mee naar die plek. Dan kunnen ze het voelen, ervaren, ruiken, … En als je dan even heel stil wordt, dan hoor je die locatie zijn verhaal vertellen.

WXII heeft dat begrepen.
Sinds 2012 trekken ze rond. In de even jaren, éénmaal per maand, gaan ze naar zo’n plek. In de Westhoek, in Pays de Flandre en aan de Kust. Ze nemen een vracht aan instrumenten mee en laten de plek vertellen via hun muziek.

Ze houden halt op niet alledaagse plaatsen: een onbereikbaar eiland in de Blankaart, de bron van de IJzer, het atelier van een bard, een éénzaam graf van een vergeten soldaat tussen de Franse hoppevelden, onder de takken van een mysterieuze boom hoger dan de Kemmelberg.

Het muzikale verhaal van de XII plekken wordt na elk jaar in een cd gegoten.
De soundtrack van de streek.

WXII zijn Yves, Peter en Luc.
Yves en Peter musiceren, Luc fotografeert. Hij legt het muzikale vertelproces vast op de gevoelige plaat.
Ik ken Luc al lang. In een vorig leven gingen we samen fietsen. In duinen, Ardennen en Alpen. Maar zoals dat gaat met vorige levens: plots zijn ze gedaan. Zo ook met dat fietsen in de duinen.

Vele jaren na onze laatste fietstocht vond ik deze zomer Luc terug. In de duinen, uiteraard. Samen met zijn companen plande hij een nieuwe stap in het WXII-verhaal. Ze zouden een boek maken, een verzameling van de edities 2012 en 2014, met naast de sterkste foto’s ook poëzie, vertellingen en een cd.

Het idee was toen nog jong en in opmaak. In de zomerse zon, in een tuin in de duinen, praatten we over onze Westhoek, onze passie en hoe we misschien wel samen konden vertellen. En we dronken trappist en luisterden muziek. Uren lang.

Nu is het boek af. Houck & Land heet het.
Het is een parel, een must have voor elke Westhoekliefhebber. En slechts 400 exemplaren!

Koop het, lees het, doorblader het, beluister het, schenk het aan iemand.
En ga op zoek naar die plekken. Houck & Land in de rugzak, cd op de iPod en beluister er hun verhaal.

En als je dat graag wil, dan ga ik mee en vertel ik wat je nog niet weet.

www.wxii.be
www.facebook.com/westhoek12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s