VLOG #1 – Maginotlinie

Misschien hoorde je er in de geschiedenislessen al eens over, maar wat is nu precies die Maginotlinie?

Eerst moet je weten dat er een grote link is tussen Eerste en Tweede Wereldoorlog. Veel historici zullen beweren dat de ene er niet zou geweest zijn zonder de andere.

Op 11 november 1918 werd de Wapenstilstand getekend. Op dat moment is de Eerste Wereldoorlog eigenlijk nog niet voorbij. Met gaat akkoord met een “staakt het vuren”. In theorie is er die dag nog geen winnaar of verliezer. Het einde van de oorlog komt er pas maanden later op 28 juni 1919 bij het ondertekenen van het Verdrag van Versailles. In dat verdrag wordt bepaald dat de alliantie met o.a. Duitsland verliest. Eén van de grote gevolgen hiervan is dat Duitsland alle oorlogsschade moet betalen. Iets wat quasi onmogelijk was, het land was toen immers al bijna failliet. Uiteindelijk breekt zware armoede uit in het land. De geallieerden straften hiermee dus vooral de gewone burger. Die snapt echter helemaal niet waarom zij gestraft moeten worden. Zij wilden toch die oorlog niet? Deze beslissing zorgt dus uiteindelijk voor heel wat frustratie, een frustratie die de NAZI’s gebruiken om uiteindelijk richting de Tweede Wereldoorlog te glijden.

Frankrijk zag die nieuwe strijd komen en besliste begin de jaren 1930 om een heuse betonnen verdedigingslijn te bouwen aan hun noordoostelijke grens: de Maginotlinie. Het plan was om in het meest Noordelijke stuk (grenzend aan de Westhoek) ruim 360 bunkers te bouwen. Uiteindelijk werden dat er een pak minder. Deze bunkers waren vooral gericht naar het noorden, men dacht uiteraard dat de Duitsers (net zoals in 1914) via het open en vlakke Vlaanderen zouden aanvallen. Dat deden ze echter niet! De Duitsers kozen ervoor om door de Ardennen aan te vallen. Net een zone waar de Fransen de aanval niet hadden verwacht en dus ook geen bunkers hadden gebouwd.

Gevolg? In 10 dagen tijd passeerde het sterke Duitse leger achter de Maginotlinie om en stonden razendsnel aan de Franse kust. Zoals je weet kun je een bunker niet zomaar draaien. De gigantische bouwoperatie diende dus helemaal… tot niets.

Heel wat van deze bunkers kun je op vandaag nog zien als je fietst langs de Frans-Belgische grens in de Westhoek.
De bunker op de Zwarteberg die ik tijdens mijn vlog bezocht is een tijd terug ingericht voor bezoekers. Je kunt er dus elke dag terecht.

Klik hier als je de locatie wil vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s