VLOG #2 – Grenspalen

Een groot deel van mijn leven bracht ik door heel dicht bij de Belgisch-Franse grens. Mijn ouderlijk huis in De Moeren staat in vogelvlucht op een drietal kilometer van die denkbeeldige lijn. De voorbije zes jaar woon ik in Nieuwkerke op slechts een paar honderd meter van Frankrijk.

Die grens is er niet altijd geweest.
Nieuwerke dat lange tijd tot de Zuidelijke Nederlanden behoorde werd door de zonnekoning, Lodewijk XIV, ingelijfd en werd dus een deel van Frankrijk. Na de Vrede van Utrecht in 1713 werd de huidige grens bepaald. Die grens werd voor een groot deel van achter een tekentafel geschetst en mistte vaak alle logica. Daarom werden in de decennia daarna een aantal grenscorrecties uitgevoerd. In 1769 kwam Oostenrijk, dat toen heerste over de Zuidelijke Nederlanden, tot een akkoord met Frankrijk. Onder andere Dranouter en Nieuwkerke werden uitgeruild en waren vanaf dan niet langer Frans. Door deze transactie woon ik vandaag in België.

Als men grenzen trok probeerde men zo goed als mogelijk gebruik te maken van bestaande wegen of rivieren. Soms moest men daar echter van afwijken en om alle discussie te vermijden werden dus grenspalen gezet. Eén van de grenspalen in Nieuwkerke dateert nog uit 1769. Aan de ene zijde van de paal zie je tweekoppige adelaar die Oostenrijk symboliseert, aan de Franse kant zie je drie lelies.

Niet zo heel veel later werd de grens echter nogmaals gewijzigd. Toen Napoleon enkele jaren na de Franse revolutie zijn rijk ging uitbreiden viel de Westhoek (en Nieuwkerke) terug onder Frans bewind. Na zijn nederlaag in Waterloo ging de regio deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. De 18e eeuwse grens werd in ere hersteld tijdens het Verdrag van Kortrijk in 1820. Een jaar eerder werden hier en daar op die grens enkele nieuwe grenspalen gezet.
Ook zo’n exemplaar kun je terugvinden in Nieuwkerke. Op deze palen staat aan Franse zijde een F, aan Nederlandse zijde een N.
Tien jaar later brak de Belgische revolutie uit en ontstond ons huidige land. De grenspalen met verwijzing naar de Oostenrijkse en Nederlandse periode liet men gewoon staan.

Niet enkel in Nieuwkerke staan nog dergelijke grenspalen. Ook in o.a. Westouter, Beveren, Oost-Cappel, Ploegsteert, … en op vele andere plaatsen kun je nog dergelijke exemplaren terugvinden.

Wil je mijn speurtocht naar de grenspalen bekijken. Bekijk dan zeker het filmpje onderaan dit bericht.

Via deze kaart kun je ook de locaties van de twee grenspalen uit mijn vlog terugvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s