Vlog #06 – De ruïne van Gouloux

Toen ik in de zomer van 2016 voor het eerst in de Morvan terecht kwam was er heel veel te zien en nog meer te ontdekken. Ondertussen zijn we ruim twee jaar later en is er nog altijd ontzettend te zien en te ontdekken. Maar de meest highlights ben ik ondertussen gepasseerd. Eén van die populaire bezienswaardigheden is de ‘Saut de Gouloux’. Het was bij dat eerste bezoek één van de eerste zaken die ik overal zag terugkomen. In elke brochure en op elke toeristische website werd deze plaats als een aanrader bestempeld en langs de grote wegen zag ik regelmatige grote borden verschijnen met een verwijzing naar die bewuste waterval.

Een waterval. Dat is het.
Om eerlijk te zijn… ik heb op mijn reizen al spectaculairdere watervallen gezien. Ze is ongeveer tien meter hoog. Ok, dat is best indrukwekkend, maar nu ook weer niet fenomenaal. En toch raad ik iedereen aan om er naartoe te gaan. Ten eerste omdat de wandeling er naar toe best mooi is en niet te ver of te zwaar. Maar vooral voor de ruïne er vlak naast en het bijhorende verhaal. Eigenlijk kan je als gids, met een kort bezoek aan de Saut de Gouloux, quasi het volledige Morvanverhaal brengen. Graniet, water, flottage du bois, watermolen, … Er zijn heel veel ingrediënten om het ruimere streekverhaal te brengen aanwezig.

Aangezien wij zelf in een watermolen wonen trok de molenruïne naast de waterval al snel mijn aandacht. In de 19e eeuw werd deze grote molen gebouwd en trok toen al, door zijn bijzonder ligging, heel wat bezoekers. Het was dan ook één van de meest gefotografeerde molens uit de Morvan. Op vandaag kun je aan de hand van heel wat oude postkaarten nog steeds een goed beeld schetsen van de toenmalige maalderij en zijn bijgebouwen.

Van de 600 watermolens die het departement Nièvre ooit rijk was blijven er op vandaag nog slechts een tiental actief. Door de instorting van de bosbouw in het begin van de 20e eeuw en de daarop volgende ontvolking van de regio moesten heel wat molens verplicht sluiten. Zo ook de molen van Gouloux. Op postkaarten van de jaren 1930 is al te zien dat de molenwielen zijn verdwenen en de natuur stilaan het gebouw gaat inpalmen. Op vandaag blijft nog slechts een ruïne over.

Met wat verbeelding kun je tijdens een bezoek aan de site nog steeds duidelijk de varkensstal, maalderij, olieslagerij en molenaarswoning onderscheiden.
Tijdens mijn vlog van deze week neem ik jullie op een frisse, besneeuwde ochtend mee naar de ruïne van Gouloux. Tijdens de video krijg je nog heel wat extra info. Veel kijkplezier!

Wil je zelf eens langsgaan bij de ruïne van Gouloux? Neem dan een kijkje op deze kaart voor de exacte locatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s