Zomerwandelingen Morvan 2022

Download: printbare PDF (te gebruiken als affiche, in je infomap, …)

Deze zomer organiseer ik vanuit mijn functie binnen de dienst toerisme Morvan Sommets et Grands Lacs maar liefst 8 gidsbeurten in juli en augustus. Ontdek ze hieronder en schrijf je nu alvast in!

Ben je er op één van die data niet? Geen erg! Je kunt deze tochten ook boeken als privégidsbeurt indien mijn agenda dat toelaat.

PRAKTISCH
5 euro per persoon per wandeling.
Start telkens om 10u00.

VOLZET – Woensdag 6 juli – Nederlandstalige gidsbeurt op de stuwdam van het meer van Settons
Water speelt een grote rol in het verhaal van de Morvan. Het regent er vaker dan in de rest van Frankrijk en door de granieten ondergrond kan het water niet opgenomen worden in de bodem. Het gevolg is een landschap vol beekjes, rivieren en meren. Deze meren zijn voornamelijk door de mens ontwikkeld. Al meer dan 150 jaar bouwt men stuwmuren op de grootste rivieren. Tijdens een begeleid bezoek aan de stuwmuur van Settons ontdek je het verhaal achter de oudste stuwdam in het gebied. Een boeiend bezoek terug in de tijd!
max 1u15

Woensdag 13 juli – Nederlandstalige gidsbeurt te LormesDe verborgen plekjes
Samen stappen we door het kleine stadje Lormes en ontdekken heel wat verborgen hoekjes, kantjes en steegjes vol verhalen en leuke weetjes. Onder andere de verhalen over Les Dames de Lormes, het ontplofte kanon en L’Express du Morvan passeren de revue. We genieten ook van een indrukwekkend panoramisch zicht op de regio en duiken in de ooit zo rijke geschiedenis van Lormes.
wandeling van 3,5 km – max 2u

VOLZET – Woensdag 20 juli – Nederlandstalige gidsbeurt te Bazoches In de voetsporen van Vauban
Zo’n 300 jaar geleden was Vauban een meesterstrateeg. Tot ver buiten Frankrijk staat hij vandaag bekend als één van de grootste vestingbouwers uit de geschiedenis. Maar wist je ook dat hij geboren en getogen was in de Morvan? We starten deze vertelwandeling in de schaduw van zijn kasteel in Bazoches en trekken het indrukwekkende landschap in. Onderweg vertel ik jullie niet enkel het verhaal van Vauban, maar heb het ook over pelgrims, kruisvaarders en Napoleon.
wandeling van 5 km – max 2u00

VOLZET – Woensdag 27 juli – Nederlandstalige gidsbeurt bij de Saut de GoulouxLe flottage du bois
Een korte wandeling, maar eentje vol verhalen! We trekken langs de rivier de Cure richting de waterval en molenruïne van Gouloux. Onderweg krijg je de geschiedenis van ‘le flottage du bois’ te horen. Een tocht in en over de bossen van de Morvan, waarbij Kelten, Romeinen, houthakkers, molenaars, galvachers en nog veel andere figuren die hier overleefden dankzij hout en water, de revue passeren.
wandeling van 1,5 km – max 1h30

VOLZET – Woensdag 3 augustus – Nederlandstalige gidsbeurt te Brassy De Morvan voor dummies
Al wandelend maken we een korte lus rond het dorp Brassy in het hart van het natuurpark de Morvan. Onderweg vertel ik jullie alles wat je moet weten over dit boeiende gebied. Een snelcursus als het ware! Je krijgt verhalen te horen over houthakkers, voedsters, verzetslieden, kelten, etc. Onderweg krijg je ook heel wat boeiende weetjes over het klimaat, landschap, natuur, bevolking, … Een boeiende cursus in een machtig landschap.
wandeling van 3,5 km – max 2u

VOLZET – Woensdag 10 augustus – Nederlandstalige gidsbeurt bij de stuwdam van Pannecière
Het meer van Pannecière is de grootste van de 6 meren in de Morvan. De bijhorende stuwdam is indrukwekkend! Stap met de gids mee over de dam en daal het bos af tot aan de voet. Onderweg krijg je het verhaal van Pannecière te horen, maar krijg je ook heel wat andere weetjes en verhalen over de ruime omgeving en de Morvan te horen.
wandeling van 2 km – max 1u30

VOLZET – Woensdag 17 augustus – Nederlandstalige gidsbeurt te Château-Chinon
Château-Chinon is de officieuze hoofdstad van de Morvan. Het feit dat François Mitterand er meer dan 20 jaar lang burgemeester was, voor hij president werd van de republiek, gaf het een bepaald prestige in de ruime regio. Maar het stadje is meer dan het verhaal van zijn bekendste inwoner. Al wandelende ontdekken we de boeiende geschiedenis van het plaatsje, beklimmen de Calvaire die ons een indrukwekkend panorama op de ruime regio biedt en verkennen heel wat verborgen plekjes en kantjes in het centrum.
wandeling van 3 km – max 1u30

Woensdag 24 augustus – Nederlandstalige gidsbeurt naar Maquis Bernard (Ouroux-en-Morvan) 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Morvan de uitvalsbasis bij uitstek voor het Franse verzet. In de uitgestrekte en ontoegankelijke wouden bouwde men er geheime kampen van waaruit men verzetsdaden tegen de bezetter kon uitvoeren. Tijdens deze wandeling breng ik je tot in het hart van het grootste kamp: Maquis Bernard. Onderweg vertel ik tal van verhalen en toon je nog enkele zeldzame restanten van dit straffe verzetsverhaal.
wandeling van 6 km – max 2u30

2 gedachtes over “Zomerwandelingen Morvan 2022

  1. Graag hoor ik alle info over de wandelingen per mail. Deze zomer wil ik dolgraag aanschuiven!!
    Ik heb het huis van mijn ouders gekocht, dus hoop nu veel te komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s