Gidsen 3.0

Gidsen. Het is mijn job. Het is iets speciaals.
Zeker toen ik nog wat jonger was keken mensen vaak vreemd op, toen ik hen vertelde wat ik deed om den brode. Gidsen? Was dat niet iets voor oude, stoffige mannen met een vreemd baardje? Velen worden trouwens al moe bij het idee om een gidsbeurt te volgen. Lang stilstaan, saaie uitleg, een overload aan data, bouwstijlen en vreemde namen…

Maar gidsen is al lang niet meer saai. Gidsen zijn ook al lang niet meer saai. Het zijn mensen met passie. En dat druipt er bij velen echt af. Ze delen hun enthousiasme met hun publiek, die het vaak onbewust overnemen. Het is ook echt een métier. Je moet er talent voor hebben, maar er zijn ook trucjes en technieken om je gidsbeurt te optimaliseren, je groep te blijven boeien.

Een gids is op vandaag een entertainer en een verhalenverteller. Iemand die grappig, boeiend en bondig is. En zelfs sexy en rock ’n roll kan zijn. Het is ook een ondernemer geworden. En dat is goed!
Vergeet die stereotypen. De gids 2.0 is al lang op het toneel verschenen.

Maar in onze maatschappij verandert alles aan een gigantisch tempo. Zo groeien we langzaam aan al naar een versie 3.0. We moeten dus waakzaam blijven, de ogen open houden en alles wat we doen, durven in twijfel trekken, overhoop gooien en opnieuw beginnen.

Gelukkig worden we daarbij geholpen. Toerisme Vlaanderen organiseert al een tijdje een bijscholingstraject voor gidsen: Innoguide. Het grote probleem is dat ik echter steeds in tijdsnood zit. De luxe van het leven. Zoveel te doen, zoveel mogelijkheden en kansen en zo weinig ruimte om het in mijn agenda te krijgen. Maar toen gisteren The Final Roadshow van Innoguide 2.0 werd georganiseerd wou ik het niet missen.

Eerlijk… ik keek er wat tegen op. Met de auto naar Antwerpen, dat is vaak fileleed. En een hele dag binnen zitten, terwijl het buiten zomert als nooit te voren, dat leken mij allemaal geen goeie vooruitzichten.

Maar wat viel dat dagje mee! Het startte eigenlijk al heel goed. Ik was een half uurtje te vroeg en nam dus even de tijd om de oude haven te bezoeken. Het was nog niet te warm, de stad ontwaakte en ik kon de autorit even van me af schudden.

Het gebouw waar de roadshow plaats vond kende ik niet: het Felix Pakhuis. Wat een parel! Dit indrukwekkende gebouw herbergt nu het stadsarchief en beschikt over enkele vergaderruimtes waar wij onze dag zouden doorbrengen.

En het werd helemaal geen lange dag stilzitten in een gesloten ruimte. De dag startte met een paar korte, maar boeiende spreekbeurten en voor enige verveling kon toeslaan mochten we met een lokale gids het gebouw en de archieven gaan verkennen. Al vlug was het middag en eten deden we lekker buiten op een terras, midden de oude haven.
Na de lunch kregen we een zeer fijne en interactieve workshop voorgeschoteld waarbij we de stad in konden trekken. Tenslotte werden we nog eens getrakteerd op een zeer geanimeerde Key Note Speech, over hoe we Virtual Reality kunnen integreren in gidsbeurten.

Maar bovenal was het fijn om met onbekende collega’s te praten en ervaringen uit te wisselen. Na te denken over hoe we onze job aanpakken en met een open blik kijken hoe het beter en anders kan.

Mijn dagje Antwerpen was een topper!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s