10 redenen waarom ook jij van Lyon zal houden!

De voorbije twee dagen spendeerde ik opnieuw in Lyon. Met temperaturen boven de dertig graden was dat een goeie zet, wetende dat het in de Westhoek maar flauw zomerde…

En de voorbije twee dagen heb ik vooral gewandeld. Doelloos. Alles samen zo’n 30 kilometer. Straatje in, straatje uit. En dan vooral de straatjes gekozen waar ik nooit eerder in ronddwaalde. En dat is keer op keer een succes. Opnieuw ontdekte ik nieuwe hoekjes, kantjes en pleintjes.
En keer op keer hou ik meer van deze stad. En omdat ik er van overtuigd ben dat ook jij hier graag zou zijn, maakte ik een lijstje met 10 redenen waarom ook jij van Lyon zal houden. Ik heb ze willekeurig op gelijst. Hier zijn ze dan:

1er arrondissement
De stad is onderverdeeld in verschillende arrondissementen en elk heeft zijn typische kenmerken. Maar mijn favoriet is zonder twijfel “le premier”. Kleine, oude straatjes met steile trappen, die je naar La Croix-Rousse brengen, waar je kunt genieten van een prachtig panorama over de stad. En die straatjes verbergen tal van kleine en unieke winkeltjes, cafeetjes, eetplekjes, … En in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vieux-Lyon is het hier rustig. Geen grote massa, maar toch gezellig en vol leven.

Street Art
Lyon wordt door sommigen de Franse hoofdstad van de Street Art genoemd. Om elk hoekje vind je wel een klein kunstwerkje. En toch moet je je ogen goed openhouden. Geen gigantische en felle graffiti. Maar wel kleine, bijna verborgen, werkjes. Extra leuk is dat bijna elk bezoek nieuwe schatten te ontdekken zijn. Het oeuvre is constant in beweging.

Het klimaat
Je zit hier ruim 700 km ten zuiden van Vlaanderen, het is hier dus meteen een stuk warmer. De winters kunnen fris zijn, maar het grootste deel van het jaar is het hier gewoon aangenaam toeven. In de zomer ben je zeker van zomerse temperaturen en zelfs in november zat ik ooit in een t-shirt buiten een boek te lezen.

Les Lyonnais
Even warm als het weer, is de persoonlijkheid van de inwoners van deze grootstad. Waar ik bij een stad van dit formaat vaak denk aan eigenschappen als onpersoonlijk, afstandelijk en asociaal. Zijn Les Lyonnais net het tegenovergestelde. Altijd met de glimlach en open voor een praatje. Een ware dorpsmentaliteit, die zelfs in onze Westhoek vaak ver te zoeken is. Zo bezochten we vandaag een boekenwinkeltje waarbij, na 10 minuten rondneuzen, de vriendelijke uitbaatster even binnen kwam, om te zeggen dat ze enkele huizen verder iets aan het eten was op een terrasje en we haar gerust mochten roepen als we vragen hadden. Ruim een half uur liet ze ons helemaal alleen in haar shop. Geen camera’s, maar ouderwets vertrouwen. Op verschillende plaatsen in het stadscentrum vind je sinds enkele maanden zelfs “boekenboxen”. Een open kastje waar je je uitgelezen boeken mag deponeren voor andere boekenliefhebbers. Het systeem werkt wonderwel!

Een stad met een ziel
Lyon is een oude stad. Dat zie je, dat voel je, dat ruik je. Deze stad heeft een verhaal en een ziel. Dit is niet enkele een stad waar in geleefd wordt, maar die ook zelf leeft. Het is een mooi stad, vol kleur. Bewust plaats ik hier enkel zwart-wit foto’s. Aan jou om die kleuren zelf te gaan ontdekken.

Parc de la Tête d’Or
Bang van de drukte? Niet nodig. Je kunt er rustig kuieren langs de oevers van Rhône en Saône en in het hart van de start ligt het gigantische Parc de la Tête d’Or. Het park is 170ha groot en heeft een grote vijver, zoo, velodroom en heel wat ligweides. Als je er gaat zonnebaden of wandelen, hoor je helemaal niets van het drukke verkeer en enkel een paar topjes van wolkenkrabbers die boven de bomen uit piepen verraden dat je in het hart van een grootstad zit. Voor de joggers: een toertje rond het park is ruim 5 km lang!

Creatief, jong en amibitieus
De stad bruist. Het aantal jongeren in het straatbeeld is opvallend. En typerend is hun mentaliteit. De jeugd is creatief, maar doet daar ook iets mee. Vooral het 1e arrondissement is een broeihaard van talent met goesting. Pop-up-winkeltjes, bio-restaurants, kunstenaarsateliers, … groeien en bloeien er. Ambitie stroomt hier door de straten!

Trottinette
In geen enkele stad ter wereld zie je zoveel de “trottinette” als in Lyon. Waar de autoped bij ons vooral een kinderspeeltje is, is het hier gewoon het transportmiddel bij uitstek. Zelfs de zakenman met aktentas schuurt ermee naar kantoor. Behalve Vieux-Lyon en La Croix-Rousse is de uitgestrekte stad vooral ook lekker vlak en nergens rollen de voetpaden zo vlotjes als hier. Een pak goedkoper en gezonder dan de metro. Ook ik kocht bij mijn eerste bezoek een eigen exemplaar. Ik zou er hier niet meer zonder kunnen.

Feest!
Een bruisende stad waar er altijd wel een feestje te vinden is. Ook overdag! Muziekgroepjes op de stoep en dansende mensen op straat!

Vlakbij
Akkoord, 700 km is ver. Maar met de TGV vlieg je er naartoe. Vanuit Lille sta je in nog geen 3u in Lyon. Vanuit Brussel heb je slechts 45 minuten extra nodig! Probeer wel tijdig te reserveren en kies goed je tijdstip uit. Kan je heel wat centjes uitsparen! Twee weken terug reed ik vanuit Lyon naar Lille voor slechts 39 euro. In eerste klasse!

2 gedachtes over “10 redenen waarom ook jij van Lyon zal houden!

  1. Lyon is inderdaad een mooie en fijne stad om in rond te lopen! Ik was ook aangenaam verrast om naast de trottinette ook veel fietsen in het straatbeeld te zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s