10 boeken die mijn leven veranderden

Straks verhuis ik dus. Wat een gedoe!

Ik heb vooral geen zin om alles wat in het Belgische huis staat mee te nemen naar het Franse huis. Dat zou trouwens onmogelijk zijn. Er is onvoldoende plaats. Daarnaast heb ik uiteindelijk helemaal geen zin om alles te gaan versleuren. Luiheid.
Het zwaarste, grootste en kostbaarste object dat verplaatst moet worden is mijn boekencollectie. Ik telde ze nog nooit, maar het zijn er veel. Heel veel. 
Al is het een uitgemaakte zaak dat ik ze allemaal meeneem. Geen moment van twijfel ging aan deze beslissing vooraf.
Nu staan ze hier allemaal schoon uitgestald in mijn boekenwand, maar in Razou zal dat niet lukken. Jammer. Die gedachte deed me vanmorgen even voor mijn boekenwand gaan zitten en nadenken over welke boeken de eer zullen krijgen zichtbaar opgesteld te worden daar in die molen. Het wordt een hartverscheurende keuze. Een aantal zijn echter voor mij van levensbelang. Of toch ooit van levensbelang geweest. Ze hebben me gevormd, bijgestaan in moeilijke tijden, geraakt tot in mijn kern of op één of andere manier mijn leven veranderd. Deze krijgen een ereplaats. Het zijn niet persé grote literaire werken. Verre van zelfs, maar dat hoeft ook niet. Het zijn niet de beste boeken die ik ooit las, maar wel de voor mij belangrijkste in mijn collectie.
Benieuwd?
Ik zet even mijn top-10 voor je op een rijtje (in willekeurige volgorde):

  • De Moerduivels – Fred Germonprez – Ik ben een kind van De Moeren, een fantastisch gebied met verre zichten en harde winden, doormidden gesneden door de Frans-Belgische grens. Deze roman uit de jaren 1950 vertelt het verhaal van een wild volkje dat er eeuwen geleden woonde. Het maakte mijn liefde voor het gebied nog sterker en was de basis voor één van mijn eerste gidsbeurten.
  • De Kracht van het NU – Eckhart Tolle – Nog voor mindfulness hipper dan hip werd schreef Eckhart Tolle over bewustzijn en leven in het nu. Toen ik het zo’n vijftien jaar geleden even allemaal niet meer zo duidelijk zag, bracht dit boek voor mij verlichting. Het helpt me nog elke dag.
  • Mannen zonder gezicht – Heinz G. Konsalik – Een boek dat bij mijn ouders in de boekenkast stond. Ik las het als prille tiener en was onder de indruk. Nu staat het bij mij. Het verhaal inspireerde me sterk tot mijn eigen novelle De Klap.
  • De Seizoenen – Clem Schouwenaars – Clem Schouwenaars is zonder twijfel mijn favoriete schrijver. Een lange rij in mijn boekenwand zijn dan ook zijn titels. Het is quasi onmogelijk om één van zijn werken uit te kiezen als favoriet. De Seizoenen was het eerste boek van hem dat ik las en ik heb er veel aan te danken. Daarom hoort het in dit lijstje thuis. Dit boek veranderde mijn leven. Echt waar.
  • Gras – Clem Schouwenaars – Ik verbeter bovenstaande: het is simpelweg onmogelijk om één van de werken van Clem Schouwenaars als favoriet te bestempelen. Dus gooi ik deze er nog bij. Speelt zich af in de buurt waar ik opgroeide, in de periode dat ik er opgroeide. Het maakte me bij momenten ongemakkelijk. Dan werkt het.
  • OorlogsroesErnst Junger – De memoires van een Duitse officier uit de Eerste Wereldoorlog. Eén van de eerste boeken die ik las over WO1 en nooit las ik nog een tekst die treffender het oorlogsgewoel beschreef.
  • Geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in foto’s en documenten – Mr. G. B. J. Hiltermann – Dit fotoboekje is een niemendalletje. Ik kan honderd boeken oplijsten over WO1 die beter zijn dan dit. Maar dit is het eerste boekje over Den Grooten Oorlog dat ik als kind in mijn handen kreeg. Vooral de foto van “het skelet met laarzen aan” trof me als kind en bracht me tot wie ik nu ben.
  • De Gedichten – Herman De Coninck – Ik ben een liefhebber van poëzie.  Dat heb ik aan Herman De Coninck te danken. Dit verzamelde werk doorblader ik nog heel vaak. Soms om iemand iets te zeggen waar ik zelf de woorden niet voor vind. 
  • De Bekeerlinge – Stefan Hertmans – Quasi alle boeken in mijn top-10 zijn relatief oud. Net omdat ik ze al zo lang bezit zijn ze belangrijk voor me. Deze niet. Deze is vrij nieuw. Toch wil ik het er bij. Het is één van die zeldzame boeken die iets fysiek bij me teweeg bracht. Eén bepaalde scene werd zo krachtig beschreven dat ik er onwel van werd. Ik las het zopas nog eens: kippenvel!
  • De Groote Klassenoorlog 1914-1918 – Jacques R. Pauwels – Nog eens oorlog, ik weet het. Dit boek veranderde echter mijn visie op de aanleiding en het verloop van de Eerste Wereldoorlog radicaal. De voorbije jaren heb ik dit boek waarschijnlijk het vaakst aangeraden aan deelnemers van mijn gidsbeurten. 

Uiteraard zijn er nog een hele lijst boeken in mijn kast die er toe doen of toe deden. Kiezen is verliezen. Misschien voor een volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s