Ridge Wood Military Cemetery

Sinds 2005 gids ik veel. Heel veel.
Eerst was dat onder de vlag van vzw De Boot en later als Rent a Guide.
Het toeval wou dat ik van start ging in de aanloop van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het zal jullie dan ook niet verwonderen dat ik de voorbij jaren ontzettend veel tijd doorbracht op de vele Britse militaire begraafplaatsen in de Westhoek en meer specifiek rond Ieper. Ik ging er verhalen vertellen. Verhalen over grote slagen, intense gevechten, maar vooral veel persoonlijke verhalen. Quasi elk graf in de Westhoek heeft zijn verhaal.

Ik gidste gemiddeld 300 gidsbeurten per jaar en naar schatting 90% waren uiteindelijk WO1-gerelateerd. Heel vaak wilden mijn klantjes de highlights zien: Essex Farm Cemetery met de John McCrae-site, de Duitse begraafplaats van Langemark, Tyne Cot Cemetery of Hill 60. Maar heel regelmatig mocht ik ook eens helemaal mijn goesting doen en mensen meenemen naar minder gekende plekjes. Off the beaten track. Dan kon ik hen meenemen naar een verborgen bunker, een tunnelschacht diep in het bos of een wat vergeten militaire begraafplaats.

Eén van de Britse militaire begraafplaatsen waar ik in heel mijn carrière slechts een paar keer langs kwam was Ridge Wood Military Cemetery. Deze dodenakker ligt halfweg een doodlopend straatje, vrij ver weg van de drukke weg van Kemmel naar Ieper en, zoals de naam het al doet vernoemen, weggestopt achter een bosje. Het ligt weg van alle grote toeristische routes en krijgt dus bitterweinig bezoekers. Er valt echter heel wat te vertellen. Er liggen 621 soldaten begraven, meer dan 600 verhalen dus! Zo vind je er graven van enkele minderjarige soldaten, 2 Duitsers, heel veel Canadezen en Australiërs. Door de locatie is het er super rustig en je hebt er trouwens een mooi zicht op de nabij gelegen Kemmelberg.

Tijdens mijn nieuwe vlog neem ik jullie mee naar deze bijzondere locatie en geef jullie 5 algemene weetjes over een militaire begraafplaats van het Britse Gemenebest.
Bekijk mijn vlog hier.

Wil je er zelf eens op bezoek? Ontdek de exacte locatie op deze kaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s