Miguel Bouttry (°22/08/1979) ging na zijn studies aan het werk als leerkracht informatica in het volwassenenonderwijs. Na 4 jaar zocht hij een nieuwe uitdaging en vond deze bij vzw De Boot (www.deboot.be) waar hij werd ingezet als halftime-all-roundmedewerker (gidsen, administratie, productontwikkeling, webmaster, etc…). De tweede halftime werd opgevuld bij de gemeente Houthulst waar hij eerst enkel verantwoordelijk was voor de dienst toerisme, later kwamen daar de diensten communicatie, archief en cultuur bij. Binnen deze functies stond hij mede aan de wieg van tal van erfgoed- en streekprojecten: IJzerfrontoverleg, IGS Hout & Blooteland, etc… Ook schreef hij tal van goed onthaalde artikels en publicaties over o.a. de Eerste Wereldoorlog in Houthulst.

Na 4 jaar, talloze gidsbeurten en vele cursussen (o.a. natuurgids, herborist, etc…) achtte Miguel de tijd rijp om een eigen project uit de grond te stampen: Rent a Guide!

Miguel is een rasecht Westhoeker. Hij groeide op in De Moeren bij Veurne, was als tiener steeds terug te vinden in de duinen en op de stranden van de Westkust en belandde na een tussenstop van 5 jaar in het landelijke Gijverinkhove (Alveringem). Verbleef daarna een paar jaar in Houthulst, om uiteindelijk via Lo en Ieper in Nieuwkerke (Heuvelland) te eindigen.

Ondertussen werd Miguel een vaak gevraagde gast in allerlei media om duiding te geven betreffende de Westhoek en meer specifiek WO1. Zo was Miguel meermaals te zien in het succesvolle Eén-programma “Vlaanderen Vakantieland”, werkte hij mee aan tal van programma’s op de regionale zender Focus-WTV (Alles Goed, Altijd Iemands Kind, etc…), gaf hij 8 afleveringen lang duiding bij het Ketnet-programma “Kleine Handen in een Grote Oorlog”, etc… Ook diverse radio-zenders (Radio 1, Radio 2, Radio Contact, Radio Kompas, …) en kranten (Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad, De Standaard, Krant van West-Vlaanderen) doen vaak een beroep op Miguel’s kennis.

Sinds 2012 is Miguel één van de 20 rolmodellen binnen de campagne “De Westhoek Inspireert”, in 2014 behaalde Rent a Guide het label van “Herdenkingspartner Westhoek” en in 2015 werd Miguel verkozen tot beste Toeristisch Ondernemer door Westtoer.

In 2018 debuteert hij met de novelle DE KLAP. Een verhaal waarmee hij ook een reeks vertelconcerten speelt op diverse podia samen met gitarist Myrddin De Cauter.

In 2019 stopt hij zijn gidsencollectief Rent a Guide even in de koelkast. Hij verliet de Westhoek en vestigde zich in de Franse Bourgogne waar hij in alle rust kan schrijven aan nieuwe verhalen.

In februari 2020 verscheen zijn nieuwste roman BRON VAN PIJN en enkele maanden later lag ook zijn alternatieve reisgids OP VERHAAL KOMEN IN DE WESTHOEK in de boekhandel.